5 nejkrásnějších míst v Jizerkách

Lákají vás Jizerky? Coby nejseverněji položené pohoří místy zasahující až do Polska s nechladnější osadou v republice, kde každoročně padají teplotní rekordy a mnoha jedinečnými přírodními perlami jsou celosvětovým unikátem, za kterým se hrnou turisté ze všech koutů zeměkoule. Jen vyprávění o těch nejkrásnějších místech by vydalo na několik týdnů, přesto se vám pokusíme dát aspoň střípek z toho, co byste rozhodně neměli vynechat.

 

Vrchol Jizera

Dominantou, která je se tyčí nad střední částí Jizerských hor, a zároveň je jejich druhým nejvyšším vrcholem, ale také součástí přírodní rezervace Prales Jizera s mnoha druhy chráněných rostlin, je hora Jizera (1122m). Pokochat se tu můžete nádherným kruhovým výhledem do širokého okolí, hořcem tolitovitým i dalšími přírodními skvosty. Okolí je hustě zarostlé smrky a cesta lemována balvany, proto je výstup lehce náročnější a cyklistům nepřístupný. Kola ale můžete nechat kousek pod vrcholem a užít si i turistické radosti. Odměnou vám bude jeden z nejkrásnějších výhledů, jaké zde lze spatřit.

 

Rašeliniště na Čihadle

CHKO, kterou rozhodně musíte vidět. Rašeliniště na Čihadle je opatřeno chodníky i vyhlídkou, můžete si ho proto pohodlně projít a prozkoumat, aniž byste poškodili místní přírodní památky nebo riskovali bahenní koupel. Toto rašeliniště je navíc opředeno mnoha jizerskými pověstmi, které mu propůjčují tajemný ráz. Například o zlém zvoníkovi z Hejnic, kterého umlčeli tamní očarované zvony. Ty prý zaklel kat pomocí prokletého černého kohouta, kterého hodil do bezedné tůně. Další pověst zase vypráví, že až přeteče místní největší jezírko, spadne skála z Ořešníku a započne konec světa. Dávejte si proto na naše tajemné místo pozor, nikdy nevíte, co je jen pověra.

 

Safírový potok

Safírový potok a řeka Jizerka jsou bohatým nalezištěm drahých kamenů, které dříve patřilo k nejcennějším v celé Evropě. I dnes tu najdete až 2cm velké safíry mnoha nádherných barev. Kromě nich tu však lze najít i další drahokamy, a dokonce i zlato. Už se vám oči lesknou vidinou bohatství? Bohužel vás musíme zklamat. Rýžování je zde přísně zakázáno pod hrozbou tučné pokuty. Ale zasnít se a ocenit krásu zdejší přírody, to je zcela zdarma.

 

Osada Jizerka

Roubené chaloupky, chráněné rostliny a nejtemnější noční obloha v okolí? To vše najdete jedině v nejvýše položené osadě Čech, Jizerce. V zimě nádherné zázemí pro běžkaře, v létě pro pěší i cyklisty, ale nejlépe si ji vychutnáte jen tak při odpočinku v trávě. Osada Jizerka má zkrátka své neopakovatelné kouzlo a ocitáte se zde doslova na konci světa.

 

Přehrada Černá Nisa Bedřichov

Zajeďte si k nejvýše položené přehradě v Čechách ve výšce 777 m n. m. Bedřichov lemuje mnoho krásných turistických tras a byla by škoda neprozkoumat i krásné okolí této přehrady, která v létě dokonce funguje jako přírodní koupaliště. Zajímavostí také je, že se stala vyhledávaným útočištěm naturalistů.

Díváte se na svět nejraději ze sedadla kola? Vyrazte do Jizerských hor, ráje všech turistů. Nadšení budou nejen poloprofesionálové, ale i začátečníci a děti. Naše okolí je doslova lemováno bohatým vyžitím pro trailové, silniční i stezkové jezdce. Prohánějte se divokou liduprázdnou přírodou, nebo klidně vsaďte na dobře značené trasy, pokud vám hledání vlastního dobrodružství dělá problémy. Přinášíme vám ty nejlepší z nich.

BIKEPARK TANVALDSKÝ ŠPIČÁK

Hned v Albrechticích v Jizerských horách lze zažít skutečný příval adrenalinu na trialových sjezdech přímo od rozhledny. Nechte se ve vybraných dnech nahoru vyvézt lanovkou i s kolem a o dobrodružství máte postaráno. Využít lze ale také modré a červené stezky, které myslí i na konzervativnější cyklisty.

Něco na rozjezd…

Nechceme vás utahat hned první den. Doporučujeme vám nenáročný výlet kolem josefodolské a bedřichovské přehrady, rašeliniště i rozhledny Královka. Krásná okružní trasa skrze lesy a mýtiny, s nádhernými výhledy do dalekého okolí. Ty si budete pamatovat ještě hodně dlouho.

Vydejte se z Albrechtic do Bedřichova, směrem na Hrabětice, se zastávkou na nádherné rozhledně Královka, a poté z Bedřichova směr Nová Louka po cyklotrase 3023, dále na Hřebínek, okolo vyhlídky Ptačí kupy, Nad Štolpichem, k rozhledně na Čihadle (s možnou zastávkou na PR klečová louka či Na kneipě), dále pak na Kristiánov, do Josefova dolu a zpět do Albrechtic.

Z JIZERKY NA SMRK

Jestli něco z návštěvy Jizerských hor nesmíte vynechat, je to rozhodně návštěva malebné osady Jizerka, nejvýše položené vesnice v Čechách. Vede odtud množství cyklotras, které vás provedou kolem rašelinišť, jezírek, skrze lesy, vyhlídky i kulturní památky. Naše putování vede směrem na Smědavu, dále na Předěl, Na písčinách, Pod Nebeským žebříkem, k rozcestníku Tišina, poté Nad Nebeským žebříkem až na Smrk. Zpět se vracíte od Tišiny k Předělu, a pak na Rybí loučky a zpět na Jizerku. Po celou dobu jedete po příjemné asfaltce, vyrazit tedy můžete klidně i s dětmi.

Z KOŘENOVA NA JIZERKU A ZPĚT DO ALBRECHTIC

(Něco pro náročnější jezdce)

Naše putování začíná v Horním Kořenově (kam doporučujeme dojet vlakem), odkud vyrazíte po vcelku náročné trase plné stoupání a odvážných sjezdů směr Jizerka. Odměnou vám za to ale budou nádherná zákoutí Jizerských hor. Poté se budete držet žluté trasy na Vlašský hřeben, pokračovat dále směrem na Souš se zastavením u protržené přehrady na Bílé Desné, dále vyrazíte na Jedlový Důl a vyjedete u nádraží v Josefově Dole, odkud je to asi 2 km zpět do Albrechtic v J. H.

Parkhotel Smržovka

Menší, ale krásné hřiště s pestrým vyžitím pro děti i milovníky vyhlídek nabízí Parkhotel Smržovka. Z jedné strany přírodní vyhlídka na zadní stranu Tanvaldského Špičáku, než kterou vídáte od nás z Albrechtic, z druhé strany tajemná lesní stezka zakončená dětským hřištěm a výborným pohoštěním s venkovním posezením. Toto místo má své kouzlo, proto jej často využívají snoubenci nejen pro své „ANO“, ale také nádherné svatební fotografie.

Lesopark U Čápa Příchovice

Vyhraďte si dostatek času a rozhodně nevynechejte přírodní naučnou stezku, která vede lesoparkem U Čápa v Příchovicích. Užijte si houpačky, tunely, klouzačky, kuličkovou dráhu, lesní telefon, bludiště i malou ZOO. V cíli na vás čeká rozhledna s historickým muzeem ve spodní části a restaurace U Čápa, s relaxačním koutkem i dalšími atrakcemi. To, aby děti nezahálely a vám zbyl čas rozhlížet se po okolí nad sklenkou výborné kávy.

Lesopark Bedřichov

Krásný lesopark v oblasti Bedřichova se nachází hned za humny a poskytne zábavu nejen dětem, ale i dospělým. Při procházce nebo projížďce na kole se můžete zastavit na dětském hřišti, lanové dráze i dalších zábavných aktivitách.

Luční hora

Když už jsme v okolí Bedřichova, neměli byste samozřejmě opomenout ani krásnou bedřichovskou přehradu, ale mimo jiné také další přírodní park zasazený do lesního prostředí.

Rozhledna Královka

Z Bedřichova je to už co by kamenem dohodil na rozhlednu Královka, která skýtá bezpečné útočiště pro milovníky relaxu, nádherných výhledů, dětských vylomenin, ale také množství pěších tras. Zdejší hřiště je skutečně rozsáhlé mravenčí bludiště s lanovkou, lezeckými sítěmi, stavebními stroji na pískovišti, naučnými tabulkami místních reálií a mnoho dalšího.

Vyrážíte k nám poprvé nebo jen chcete vědět, co jsou naprosté must have zážitky? Pohodlně se usaďte a přečtěte si naše dnešní tipy. Místní krásy by sice vydaly na celou knihovnu, ale pokusíme se vám nabídnout ty, které se dají stihnout i během prodlouženého víkendu. Bez jejich absolvování se okradete minimálně o polovinu potěšení, jaké tento kus země nabízí.

 

Rozhledna Tanvaldský Špičák

Ať už zavítáte do Albrechtic v Jizerských horách v kteroukoliv roční dobu, byl by hřích vynechat jejich chloubu a nejvyšší bod, Tanvaldský Špičák. Jeho vrchol lze zdolat nejen po svých, ale jezdí na něj i lanovka a ti nejodvážnější mohou strmé stoupání překonat i v sedadle kola, vede sem totiž po celou dobu zpevněný povrch. Odměnou vám bude malebný výhled do širokého okolí ze dvou vyhlídkových bodů.

 

Rozhledna Světlý Vrch

 

Na protilehlé straně se pak tyčí poměrně mladá rozhledna z roku 2021 Světlý vrch. Na její vrchol vede krásná stezka lesem a poskytuje nádherný výhled na široké okolí včetně Tanvaldského Špičáku. Doporučujeme sem vyrazit v podvečer, ideálně těsně před západem slunce. Nejkrásnější podívaná, jakou vám může nejbližší okolí poskytnout. Pokud jste však fanoušci rozhleden, je zde silná konkurence. Přidáváme však varování. Zdejší panoramata jsou vysoce návyková!

Protržená přehrada na Bílé Desné

Jeden z nejhezčích výletů v malebné krajině Jizerských hor vám nabízí proslulá protržená přehrada, která v provozu vydržela pouhých 10 měsíců, než se protrhla a zahynulo zde několik desítek lidí. Dojít sem lze například z osady jizerka po žluté stezce nebo z opačného směru od přehrady Souš. Obě dvě místa stojí rovněž za návštěvu. Druhou možností je vydat se z Josefova dolu nebo od Desné, z obou stran vedou dobře značené trasy. Nebojte se, že byste se u nás ztratili.

 

Kaskády na Jedlovém potoce

 

Milovníci přírody mohou zamířit rovnou do vedlejšího města Josefův Důl a zamířit vysoko do kopců k Jedlovému potoku. Po cestě sice potkáte pravděpodobně hodně turistů a stezka je spíš pro zdatnější sportovce, ale zdejší vodopády a lesní pěšinku skutečně stojí za to vidět. Skutečný poklad se ukrývá až úplně na konci stezky, kde se množství menších tůněk potkává v nejmohutnějším vodopádu. Stezka pokračuje několik desítek kilometrů a lze dojít až ke zmíněné protržené přehradě případně dále k Souši. Dobře si proto rozvrhněte plán cesty, ať nepřeceníte své síly.